ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Μπορεί το φθινόπωρο φέτος να άργησε να έρθει αλλά πλέον έχει κάνει την εμφάνιση του με τα ζεστά χρώματα του και αυτή την αίσθηση που θέλεις να κλείσεις τα παράθυρα και να χουχουλιάσεις.

Αυτή η βελουτέ σούπα κολοκύθας με χυμό πορτοκάλι και τζίτντζερ θα σου κάνει τέλεια παρέα στο χουχούλιασμα ή μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που θα έχεις ετοιμάσει για τους φίλους σου.



Κάθε Τετάρτη έχω τη συνήθεια να πηγαίνω στη βιολογική λαική για τα ψώνια της εβδομάδας. Εκεί έμαθα για πρώτη φορά να μαγειρέυω ανάλογα με τα λαχανικά της εποχής που διανύουμε και να μαθαίνω τα ωφέλη του κάθε φρούτου και λαχανικού. Οι παραγωγοί σε αυτή την λαική είναι όλοι τους ένας κι ένας, με ένα πλατύ χαμόγελο μοιράζονται συνταγές, περιγράφουν πως ήταν το σαβατοκύριακο στα χωράφια τους, εξηγούν για πιο σημείο του σώματος μας είναι ευεργετικό το κάθε λαχανικό ή φρούτο. Τακτοποιούν τους πάγκους τους με ευλαβική τάξη, λες και τα λαχανικά και φρούτα είναι κοσμήματα.



θαυμάζω την ευρηματικότητα τους στην επαναχρησιμοποίηση των φρούτων και λαχανικών, τα πολύ ώριμα ακτινίδια γίνονται χυμός μαζί με χυμό από μήλα, οι μελιτζάνες ανακατεύονται με μυρωδάτο σκορδάκι και γίνονται πάστα σε ένα βάζο, και ο πλατύφυλλος βασιλικός γίνεται σάλτσα πέστο για μακαρόνια. Νιώθω ως μια γλυκειά φροντίδα, ένα νοιάξιμο λίγο από αυτά τα μαμαδίστικα, την προσπάθεια τους να συσκευάσουν προιόν για να διευκολύνουν την κατανάλωση του και το μαγείρεμα της εργαζόμενης μαμάς.



Για παράδειγμα δεν γνωρίζω την μαμά του παραγωγού που πουλάει σκόρδα, μπρόκολα, λάχανα και πράσσα, αλλά την σκέφτομαι με μια δόση ευγνωμοσύνης όταν αγοράζω το βαζάκι με την έτοιμη πάστα μυρωδάτου σκόρδου. Σαν να μου το έφταξε η μαμά μου για να με περιποιηθεί και να με διευκολύνει, αφού με ένα γύρισμα του καπακιού έχω αμέσως στην κατσαρόλα το σκορδάκι να τσιστσιρίζει χωρίς καθάρισμα, χωρίς πολτοποιήση, χωρίς πλύσιμο συσκευών.



Η κολοκύθα όταν κάνει την εμφάνιση της στην βιολογική λαική είναι η χαρά του φθινοπώρου, έχει ένα χρώμα επιβλητικό, τα σχήματα της ποικίλουν, τα σπόρια της είναι σαν κέντημα. Ο παραγωγός από τον οποίο την αγοράζω την καθαρίζει εκεί μπροστά σου, στον πάγκο του κι έτσι έχω την δυνατότητα να διαλέξω το κομμάτι που θέλω στην ποσότητα που θέλω.




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι

  • 1 πράσσο

  • 2 καρότα

  • 2 πατάτες

  • 2 κομμάτια κολοκύθα περίπου στα 800γρ.-1000γρ

  • 3/4 της κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι

  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

  • Αλάτι, πιπέρι,

  • 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη ή φρέσκο τριμμένο.

  • Καπνιστή πάπρικα ή πιπέρι καγιέν ή σχοινόπρασσο.

  • Γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Κόβεις το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, το πράσσο σε ροδέλες. Κόβεις τις πατάτες, τα καρότα και την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια.


2. Σε μια βαθειά μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζεις με λίγο βούτυρο το κρεμμύδι και το πράσσο. Μετά προσθέτεις τις πατάτες και τα καρότα. Ανακατεύεις.


3. Προσθέτεις στην κατσαρόλα τα κυβάκια από την κολοκύθα, ανακατεύεις και ρίχνεις τον χυμό πορτοκάλι.


4. Ρίχνεις τον ζωμό μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ.


5. Βράζεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.


6. Αφού κρυώσει λίγο, πολτοποιείς τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ ή τα περνάς από το multi για να γίνει η σούπα βελουτέ.


7. Σερβίρεις με σπιτικά κρουτόν και από πάνω μπορείς να βάλεις λίγο κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.


8. Πασπαλίζεις με καπνιστή πάπρικα ή πιπέρι καγιέν.


Tip 1: Αν θέλεις να φτιάξεις σπιτικά κρουτόν, φρυγανίζεις λίγο ότι ψωμί έχεις, το καλύτερο για τα κρουτόν είναι το ψωμί ζέας, και το κόβεις κομματάκια. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζεις λίγο βούτυρο και αν θέλεις λίγο πολτοποιημένο σκόρδο. Ρίχνεις τα κομματάκια ψωμιού και ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.


Tip 2: Σέρβιρε την σούπα σε φλυτζάνια του καφέ αντί σε μπωλ, κατά προτίμηση βίνταντζ από τα παλιά σερβίτσια της γιαγιάς. Εγώ έχω την τύχη να έχω μια υπέροχη συλλογή από τα βίνταντζ σερβίτσια της πεθεράς μου!


Enjoy!


21 views

© 2018 Rountes Fountes, All rights reserved