ΣΠΙΤΙΚΗ ΤΡΑΓΑΝΗ GRANOLA


Ήμουν λάτρης της granola από τα φοιτητικά μου ακόμη χρόνια, όταν σπούδαζα στο Λονδίνο και χάζευα όλα τα πολύχρωμα κουτιά με granola στα ράφια των εντυπωσιακών foodhalls βιολογικών καταστημάτων. Τότε θυμάμαι ήταν αρκετά ακριβό προιόν και ως φοιτήτρια μπορούσα να το αγοράσω σπάνια αλλά όταν έφερνα σπίτι το πολυπόθητο κουτί με granola η χαρά μου ήταν μεγάλη.

Ακολουθούσα μια τελετουργία, την έβαζα σε γυάλινο βάζο που σφράγιζε καλά και την φύλαγα για το πρωινό του σαβατοκύριακου, όπου θα την απολάμβανα με φρέσκα κομμένα φρούτα και λαχταριστό γιαούρτι.



Από τότε όλα, τα χρόνια ψωνίζω και καταναλώνω granola σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ένα προιόν με αρκετά φυσικά συστατικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν τα συντηρητικά από την συσκευασμένη granola.

Έτσι στην προσπάθεια μου να καταναλώνω τροφές χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, αποφάσισα μια μέρα να δοκιμάσω να φτιάξω την δική μου σπιτική granola. Είχα στο μυαλό μου πως είναι κάτι δύσκολο και περίπλοκο.



Αποδείχθηκε πως είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα πράγματα που έχω φτιάξει, αρκεί να έχεις προμηθευτεί όλα τα υλικά.



Επίσης έχει μια ευελιξία στα υλικά, που μου ταιριάζει γιατί χρησιμοποιώ ότι υπάρχει ήδη στο ράφι. Αν έχω σταφίδες και αποξηραμένα σύκα θα βάλω αυτά, αλλά αν έχω αποξηραμένα βερύκοκα ή μάνγκο θα βάλω εκείνα.

Το μαγικό μου μυστικό είναι το φαγόπυρο, την κάνει τόσο τραγανή!



Από τότε φτιάχνω την δική μου σπιτική granola σε διάφορες παραλλαγές και γεύσεις, έχοντας πάντα το γυάλινο βάζο γεμάτο.


Εδώ θα βρεις την συνταγή για την σπιτική τραγανή granola μου.


ΥΛΙΚΑ


  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης

  • 1/2 κούπας φαγόπυρο

  • 1/3 κούπας κολοκυθόσπορο

  • 3/4 κούπας pecans, χονροκομμένα

  • 2/4¼κούπας αμύγδαλα, χονροκομμένα

  • 1/3 κούπας λάδι καρύδας

  • 3 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου

  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο

  • 1 κούπα flakes καρύδας

  • 1-2 κουτ. σούπας σουσάμι

  • 1 κουτ. σούπας κανέλλα

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 6 ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα

  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα


2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζεις τισ νιφάδες βρώμης, τους ξηρούς καρπούς, το φαγόπυρο, τα flakes καρύδας, την κανέλλα και το αλάτι. Ανακατεύεις καλά


3. Σε ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνεις το λάδι καρύδας και προσθέτεις το σιρόπι σφενδάμου. Προσοχή να μην βράσει το μείγμα. Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτεις το μείγμα στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά


4. Ανακατεύεις καλά το μείγμα στο μπωλ και επιτρέπεις να σχηματιστούν "κομπάκια" του μείγματος. Πίστεψε με αυτά είναι που θα δώσουν μια ακόμη πιο τραγανή υφή και γεύση


5. Στρώσε ένα φύλλο λαδόκολας σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθέτησε το μείγμα της granola απλώνοντας την καλά σε όλο το ταψί


6. Βάλε το ταψί στον φούρνο για περιπου 15' λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι ξηροί καρποί και η βρώμη. Χρειάζεται οπωσδήποτε να ανακατεύεις το μείγμα συχνά ενώ ψήνεται, τουλάχιστον 2 φορές


7. Όταν η granola έχει κρυώσει, περίπου 15' λεπτά αφού βγει από τον φούρνο, βάζεις τα ψιλοκομμένα σύκα και τις σταφίδες


8. Αφού κρυώσει τελείως, την μεταφέρεις σε γυάλινο βάζο που να σφραγίζει καλά για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.


9. Μπορείς να την σερβίρεις πάνω σε γιαούρτι προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, πάνω στο smoothie bowl σου ή ακόμη και πάνω σε panacakes. Ταιριάζει απίστευτα και σε chia pudding και midnight oats


Enjoy and spread the joy!






25 views0 comments

Recent Posts

See All