top of page

CHRISTMAS CRUMBLE

24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων στο χωριό μας, το Λιβάδι Βασιλικών θεσσαλονίκης.

Το τζάκι είναι αναμμένο, τα παιδιά έχουν βγει για να πουν τα κάλαντα, και τα λαμπάκια σε κάθε γωνιά του σπιτιού αναβοσβήνουν.

Είναι αυτό το πρωινό που σηκώνεσαι από το κρεββάτι με την λαχτάρα να χωθείς στην κουζίνα και να μοσχομυρίσει το σπίτι Χριστουγιεννιάτκες μυρωδιές. Γαρύφαλλο, κανέλα, πορτοκάλι, φρούτα του δάσους.



Έτσι το πρωινό για αυτή την ξεχωριστή μέρα είναι Christmas Crumble.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


  • 750 γρ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους

  • 400 γρ. φρέσκα cranberries

  • 4 κουταλιές της σούπας maple syrup, σιρόπι σφενδάμου

  • 1 μπουκάλι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

  • 60 γρ. αμυύγδαλα

  • 100 γρ. pecans

  • 100 γρ. βρώμη

  • 50 γρ. σπόροι chia

  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς.


2. Βάζεις τα φρούτα του δάσους και τα cranberries σε μια κατσαρόλα, μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και βράζεις σε μέτρια φωτιά.


3. Μόλις βράσουν τα φρούτα του δάσους, χαμηλώνεις την φωτιά και αφήνεις στην κατσαρόλα για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Μετά σουρώνεις τα φρούτα από τον χυμό.


4. Χοντροκόβεις στο μούλτι τα αμύγδαλα μαζί με τα pecans.


5. Βάζεις σε ένα μπωλ, τα αμύγδαλα, τα pecans, την βρώμη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη καρύδας, τους σπόρους chia, το λιωμένο λάδι καρύδας, το maple syrup, την κανέλα, το τζίντζερ.


6. Ανακατεύεις καλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.


7. Στρώνεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα φρούτα του δάσους και προσθέτεις από πάνω μια κουταλιά maple syrup. Βάζεις από πάνω το μείγμα των υπόλοιπων υλικών του crumble.


8. Ψήνεις στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το crumble και να μοσχοβολήσει η κουζίνα.


Enjoy! and Merry Merry Christmas.





57 views0 comments
bottom of page