top of page

ΣΤΟΧΟΙ Η ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Updated: May 20, 2021


Τι είναι πιο αποτελεσματικό για να έρθουμε πιο κοντά στους στόχους μας.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ στόχων και προθέσεων.



Στην αρχή της χρονιάς συνηθίζεται να θέτουμε νέους στόχους.

Σκεπτόμαστε συνήθειες που θέλουμε να αλλάξουμε, τρόπους με τους οποίους θέλουμε να εξελιχθούμε, να γίνουμε καλύτεροι.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι η στρατηγική που θα χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή σε αυτό που επιθυμούμε, θα είναι αποτελεσματική για εμάς.



Στόχοι

Όταν θέτουμε στόχους, συχνά εστιάζουμε στο τι δεν κάνουμε σωστά, τι δεν πάει καλά στην ζωή μας και αμέσως αναλαμβάνουμε δράση να το διορθώσουμε, σαν να χρειάζεται φτιάξιμο.

Αποφασίζουμε για παράδειγμα να χάσουμε βάρος και έτσι ξεκινάμε δίαιτα και τρέχουμε στο γυμναστήριο. Βάζουμε μια γερή δόση πίεσης στον εαυτό μας και νιώθουμε ενοχή και ντροπή αν δεν τα καταφέρουμε. Για πολλούς από εμάς η λίστα των στόχων μας σημαίνει ή όλα ή τίποτα.



Προθέσεις.

Οι προθέσεις ωστόσο έχουν μια περισσότερο φιλευσπλαχνική ενέργεια, μια ενέργεια που δεν μας δένει με το αποτέλεσμα . Οι προθέσεις απλά μας ζητάνε να φέρουμε ενσυναίσθηση στις δράσεις μας, να προσπαθήσουμε για αλλαγή ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρουμε.

Όταν "σπάμε" την δίαιτα για παράδειγμα, και παραδινόμαστε σε αυτό το υπέροχο δεύτερο cupcake, νιώθουμε ότι αποτύχαμε και καμιά φορά αυτό είναι αρκετό για να τα παρατήσουμε και να απομακρυνθούμε από τον στόχο μας.

Όταν όμως ορίζουμε ως πρόθεση το να τρώμε πιο υγιεινά, μπορούμε να δούμε αυτό το υπέροχο δεύτερο cupcake με μια ματιά λιγότερης κριτικής και περισσότερης κατανόησης ότι δεν είμαστε τέλειοι.


Απλά ξεκίνα πάλι,



Εννοώντας ότι όταν κάτι δεν το καταφέραμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι, χωρίς αυτοκριτική, απλά προχωρώντας μπροστά, αντιλαμβανόμενοι ότι η επόμενη στιγμή είναι μια καινούργια στιγμή και η επόμενη μέρα είναι μια καινούργια μέρα.

θέτοντας προθέσεις η συγκέντρωση μας δεν είναι στο τι χρειάζεται να διορθώσουμε, τι δεν κάνουμε σωστά, αλλά είναι περισσότερο στο τι θέλουμε να δημιουργήσουμε.



Όπως λέει και ο Socrates:

"Το μυστικό στην αλλαγή είναι να βάλεις όλη σου την ενέργεια όχι στο να πολεμάς το παλιό αλλά στο να χτίσεις το καινούργιο".

The Peaceful Warrior| Dan Millman,

113 views0 comments
bottom of page