top of page

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΟ ΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ. ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΜΟΜΠΙΛΕ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΙΤΣΕΣ.

Ολοκληρώθηκε και η 4η αποστολή για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει κάθε χρόνο το In my Closet από το 2016. Ακόμη θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι του 2016 που για πρώτη φορά συμμετείχα στον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας, νιώθοντας μεγάλη ανυπομονησία για να λάβω κάθε εβδομάδα το mail της αποστολής και να βρω τα κατάλληλα υλικά για να υπολοιήσω την κατασκευή της αποστολής, όπου και να ήμουν. Ο Καλοκαιρινός Μαραθώνιος Δημιουργικότητας γεμίζει δημιουργικά τις καλοκαιρινές στιγμές, φέρνει κοντά ανθρώπους που αν και δεν γνωρίζονται νιώθουν μια οικειότητα μεταξύ τους, σαν να είναι μια μεγάλη παρέα γύρω από τη φωτιά στην άμμο. Έχει καταφέρει να γίνει μια όμορφη καλοκαιρινή συνήθεια, κάτι σαν έθιμο, κάτι σαν το καρπούζι με την φέτα.

Αν δεν γνωρίζεις για αυτόν, ρίξε μια ματιά, Καλοκαιρινός Μαραθώνιος Δημιουργικότητας, και αν θέλεις γίνε μέλος αυτής της παρέας.



Φέτος είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω ως μια από τις 8 bloggers, που ανέλαβαν να εμπνευστούν και να υλοποιήσουν τα θέματα της κάθε αποστολής. 8 εβδομάδες, 8 αποστολές, 8 εμπνεύσεις, 8 κατασκευές χειροτεχνίας. Πάρα πολύ το χάρηκα, είχα αυτό το συναίσθημα που όταν κάνεις πάρτυ, έχεις καθαρίσει το σπίτι σου, έχεις στρώσει τα καλά σερβίτσια, έχεις βάλει λουλούδια στα βάζα και έχεις ετοιμάσει καλούδια στον μπουφέ περιμένοντας τους καλεσμένους σου.



Η δική μου λοιπόν έμπνευση ήρθε από την θάλασσα και είχε να κάνει με το θαλασσόξυλο.

Όταν κάποιες φορές νιώθω πιεσμένη και κάπως ζορισμένη έχω την τάση να πηγαίνω στη θάλασσα, να βλέπω ορίζοντα και να περπατώ ξυπόλυτη στην άμμο είτε είναι καλοκαίρι είτε όχι. Αυτή η αίσθηση του να περπατάω στην υγρή άμμο και να βλέπω το αποτύπωμα της πατούσας μου να σβήνει όταν έρχεται το κύμα και το παίρνει, με γειώνει, με ηρεμεί, μου καθαρίζει το μυαλό. Πολλές φορές συνηθίζω να μαζεύω θαλασσόξυλα, να τα παρατηρώ, να τα νιώθω και να προσπαθώ να φανταστώ από που ήρθαν, πόσο ταψίδεψαν και ποιά ήταν η αρχική τους πατρίδα.

Έτσι λοιπόν το μύνημα της δικής μου αποστολής έλεγε το εξής:


Αποστολή 4η "Σήμερα το πρωί, ξύπνησα με μια διάθεση κοπάνας. Κοπάνα από τη δουλειά, από το πρόγραμμα, από τις υποχρεώσεις και τις λίστες. Πήρα το αυτοκίνητο έβαλα να παίζει πλέιλιστ με Ian Ikon, η λατρεία του φετινού καλοκαιριού και κατευθύνθηκα προς τη θάλασσα να βρω το γαλανό στον ορίζοντα. Άρχισα να περπατάω στην παραλία, εκεί που η μια πατούσα είναι μέσα στο νερό και η άλλη είναι στη βρεγμένη άμμο, χαζεύοντας το αποτύπωμα της. θυμήθηκα που όταν ήμουν μικρή μάζευα χρωματιστά γυαλάκια από την παραλία, έτσι μου ήρθε η ιδέα να μαζέψω ξύλα που έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα, έτσι για να αποκτήσει και ένα σκοπό η κοπάνα. Μαζεύοντας τα ξύλα σε ένα καφάσι άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να τα κάνω και έτσι προέκυψε η έμπνευση για την ιδέα της αποστολής αυτής.

θέλω να φτιάξεις κάτι με ξύλο, ένα ή πολλά ή όσα θες, που θα μαζέψεις από την θάλασσα. Από αυτά τα ξύλα που η αλμύρα της θάλασσας τα έχει σμιλέψει και η μορφή τους μαρτυράει το μακρινό τους ταξίδι. Μπορείς να φτιάξεις ό,τι κατασκευή θέλεις, ό,τι σε εμπνεύσει αρκεί απαραιτήτως να έχεις χρησιμοποιήσει ξύλο που έχεις μαζέψει από τη θάλασσα."



Κατά την διάρκεια της 4ης αποστολής οι συμμετοχές ήταν 80, όλες ξεχωριστές και μοναδικές αφού το θαλασσόξυλο ήταν κάτι ιδιαίτερο που άλλους τους δυσκόλεψε σχετικά με το που θα το βρουν και άλλοι χάρηκαν γιατί υπήρχε μέσα σε εκείνο το ξεχασμένο κουτί κι έτσι το θαλασσόξυλο απέκτησε νόημα και ζωή. Ιδιαίτερα συγκινητηκό ήταν για μένα όταν η συμμετοχή στην αποστολή γινόταν οικογενειακή υπόθεση. Παιδιά και σύζυγοι συμμετείχαν στην δημιουργία απολαμβάνοντας την διαδιακασία της χειροτεχνίας.

Σαν να χτίζεις μια όμορφη καλοκαιρινή ανάμνηση με τους αγαπημένους σου.

Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα από τις υπέροχες κατασκευές με θαλασσόξυλο δεν έχεις παρά να μπεις στη σελίδα Rountes Fountes και να πατήσεις στο Community.



Η δική μου έμπνευση ήταν να φτιάξω ένα κρεμαστό διακοσμητικό από 3 θαλασσόξυλα και 2 φουντίτσες, που είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν των Rountes Fountes.


Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • θαλασσόξυλα

  • Σπάγγος

  • Ακρυλικά χρώματα, πινέλα

  • Μολύβι, χάρακας

  • Χαρτοταινία

  • Τρυπάνι

  • Γαντζάκια

  • Φούντες



Διάλεξα 3 ξύλα από το καφάσι μου, κοντινά σχετικά στο μέγεθος και μελέτησα πως θα τα ενώσω. Σκέφτηκα να ανοίξω τρύπες με το τρυπάνι και να περάσω σπάγγο έτσι ώστε να τα ενώσω κάνοντας κόμπο κάτω από κάθε ξύλο για να μπορούν να κρεμαστούν σε ένα μόμπιλε. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει να κάνεις τα δοκιμαστικά σε ένα άλλο άσχετο ξύλο που σου επιτρέπει να κάνεις λάθη χωρίς να έχεις ακόμη ξεκινήσει στο τελικό σου. Να σιγουρευτείς ότι ανοίγεις την σωστή τρύπα, εγώ χρησιμοποιήσα το τρυπανάκι των 2,5 χιλιοστών για να περάσει ο σπάγγος μου.

Αφού έχεις τελειώσει με το δοκιμαστικό προχωράς στο να ανοίξεις τις τρύπες και στα τρία ξύλα στις άκρες τους. Πριν τρυπήσεις σημάδεψε τες στο ξύλο αφού έχεις βεβαιωθεί ότι όλες οι τρύπες και των τριών θαλασσόξυλων είναι στην ίδια ευθεία.



Μετά έρχεται η σειρά της διακόσμησης, πως θέλεις να δώσεις χρώμα, μπορείς να τα βάψεις ή όπως είδα σε κάποιες συμμετοχές να τα τυλίξεις με νήματα.

Η δική μου αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσω στένσιλ για να τα διακοσμήσω αλλά μετά από 2-3 δοκιμές κατάλαβα ότι δεν είχε ωραίο αποτέλεσμα.. Το στένσιλ δεν είχε την δυνατότητα να γυρίσει και να τυλίξει το ξύλο με απόλυτη εφαρμογή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποτυπωθεί το σχέδιο σωστά στο ξύλο.




Σαν να χυνόταν το χρώμα έξω από το μοτίβο του στένσιλ.

Οπότε προχώρησα σε άλλη ιδέα, να βάψω τα ξύλα σε διάφορα σημεία τους χρησιμοποιώντας χαρτοταινία για να κόψω το χρώμα. Διαλέγεις τα χρώματα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Εγώ επέλεξα τρεις αποχρώσεις του μπλε τιρκουάζ και ένα φούξ ροζ για να ταιριάζει με τις φουντίτσες.

Για να προσθέσω και ένα τσικ γκλίτερ διάλεξα ένα από τα χρώματα μου να είναι το χρυσό.




Αφού όμως τα έβαψα μου φάνηκαν κάπως φτωχικά, κάπως πολύ απλά και έψαχνα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Εκεί θυμήθηκα μια τεχνική που είχα μάθει πριν από χρόνια στο Κουμπί coffee and crafts από την αγαπημένη και πολυτάλαντη Christie's Trees.

Η Christina Ina λοιπόν μου έμαθε πως να κάνω τις τέλειες ολοστρόγγυλες και ολόγιομες βουλίτσες από χρώμα.



Παίρνεις μολύβια από αυτά που έχουν στο πίσω μέρος τους σβήστρα. Διαλέγεις καρφίτσες και πινέζες με διαφορετικά μεγέθη κεφαλών. Καρφώνεις την καρφίτσα στη σβήστρα και βουτάς την κεφαλή της στο χρώμα. Το χρώμα χρειάζεται να το έχεις αραιώσει αρκετά με νερό ώστε να «πέφτει» από την κεφαλή της καρφίτσα. Κάνε κάποιες δοκιμές και θα καταλάβεις πότε το χρώμα είναι στο επιθυμητό στάδιο αραίωσης. Έτσι τα θαλασσόξυλα απέκτησαν τις βουλίτσες τους και έγιναν πιο παιχνιδιάρικα.



θα μπορούσα να βάψω μεγαλύτερο κομμάτι του ξύλου και να κάνω περισσότερες ολόγιομες βουλίτσες αλλά προτίμησα να αφήσω εμφανές το ξύλο για να μας θυμίζει ότι είναι ένα θαλασσόξυλο που έχει έρθει από κάπου μακρινά.

Αφού τα ξύλα έχουν στεγνώσει καλά έρχεται η ώρα της συναρμολόγησης.

Χρειάζεται προσοχή στο να μετρήσεις την απόσταση μεταξύ των θαλασσόξυλων να είναι ίση και από τις 2 πλευρές πριν κάνεις τον κόμπο στο σπάγγο για να το σταθεροποιήσεις στο κάτω μέρος της τρύπας, έτσι ώστε να είναι ίσιο όταν θα κρεμαστεί. Εμένα με βοήθησε να το έχω κρεμασμένο όταν έκανα τους κόμπους για να είναι τεντωμένος ο σπάγγος και να μου είναι πιο εύκολο να δω την αλφαδειά του.




Τελευταία πινελιά οι φουντίτσες. Για να υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζεις τις φουντίτσες ή ότι άλλο κρεματζούλι θέλεις να κρεμάσεις χρησιμοποιήσα γαντζάκι ανοιχτού τύπου, ώστε εύκολα να μπορείς να αλλάζεις τα κρεμαστά διακοσμητικά.



Ελπίζω η έμπνευση της 4ης αποστολής να άρεσε και να την απόλαυσαν όσοι συμμετείχαν παρόλη τη δυσκολία που είχαν κάποιοι για να βρουν το θαλασσόξυλο. Έχει και αυτό τη χαρά του, να προσπαθείς να σκεφτείς πως θα δώσεις λύση. Από τις πιο ευρηματικές λύσεις σε αυτό έδωσε μια συμμετοχή η οποία έβαλε τα κλαδιά από το δάσος σε αλατόνερο γαι να γίνουν θαλασσινά.

Αυτό θα πει φαντασία!

Για μένα ήταν μια πολύ χαρούμενη εβδομάδα, έξω από τα πλαίσια της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Ένιωσα ότι ανήκω σε μια όμορφη ομάδα γεμάτη έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους με χαρούμενη διάθεση και ατελείωτη έμπνευση. Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη παρέα που είχα όλη την εβδομάδα και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο ντουλαπάκι μας ή το In my Closet που έχει πάντα καταπληκτικές ιδέες περιτυλιγμένες με την πιο εντυπωσιακή οργάνωση.



Επίσης να αναφέρω και τις ανταποκρίσεις από άλλες bloggers που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπνέυσεις τους:


Το δικό μου δωράκι που κέρδισε η τυχερή Alexandra Portseli ήταν το Italian red Clutch Bag.





1,213 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page